Wino domowe z malin

Świeże maliny można bez problemu kupić przez całe lato, kojarzą nam się również z pełnią lata, słońcem. Maliny to owoce o bardzo dobrym smaku i aromacie, mające również właściwości zdrowotne. Owoce malin doskonale nadają się do wypieków i wyrobu soków, syropów. Wino z malin chociaż jest bardzo smaczne nie jest tak popularne, jak wina z innych owoców. Wynika to z faktu, że maliny są dość drogie, a do uzyskania 10 litrów wina potrzeba ich aż 7 kg. Nasze lasy dość obficie zaowocowały malinami, dlatego wybrałam się do lasu na malinki. Takie dziko rosnące są niesamowicie smaczne, aromatyczne i słodkie a do tego bez oprysków – naturalne. Niestety, nie każdy ma możliwość zbierania malin w lesie, pozostaje nam tylko zakup.
Warto wypróbować bo deserowe wina z malin są wyśmienite.
Składniki:
Aby uzyskać wino z malin 12%
– maliny – 7 kg
– cukier – 2,4 kg
– woda – 3,3 l
– drożdże winiarskie i pożywka
– pirosiarczyn potasu – 1g (nie przekraczać tej dawki)
Aby uzyskać wino z malin 14%
– maliny – 7 kg
– cukier – 2,8 kg
– woda – 3 l
– drożdże winiarskie i pożywka
– pirosiarczyn potasu – 1g (nie przekraczać tej dawki)
Aby uzyskać wino z malin 17%
– maliny – 7 kg
– cukier – 3,3 kg
– woda – 2,7 l
– drożdże winiarskie i pożywka
– pirosiarczyn potasu – 1g (nie przekraczać tej dawki)
Przygotowanie
Wszystkie narzędzia i przybory należy dokładnie zdezynfekować.
Aby przygotować wino z malin, owoce przebrać i odrzucić nadpsute. następnie usunąć szypułki. Owoce trzeba rozgnieść, dodać matkę drożdżową oraz pożywkę dla drożdży i fermentować tak uzyskaną miazgę przez 24 godziny w ciepłym i ciemnym miejscu. Ponieważ rozdrobnione maliny bardzo intensywnie fermentują najlepiej proces ten wykonywać w wiadrze lub balonie z dużą szyjka.
Następnego dnia dodajemy cukier rozpuszczony z wodą, zamieszać. Po kilku dniach miazgę odciskamy, a uzyskany moszcz przelewamy do balona. W tym momencie można jeszcze dodać cukru, jeżeli uznamy że jest niezasłodkie. Odstawiamy do cichej fermentacji, balon uszczelniamy korkiem z rurką fermentacyjną. Po miesiącu dodajemy pirosiarczynu potasu – rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i dolewamy do gąsiora. Pirosiarczyn sprawi że wino ustabilizuje się.
Po wyklarowaniu, wino przelewamy do butelek, korkujemy i odkładamy do leżakowania. Podczas odciągu wina, na dnie gąsiora zostawiamy osad.
Wino malinowe powinno leżakować minimum 12 miesięcy.
Smacznego i na zdrowie.

Dodaj komentarz