Przekąski chętnie zjadane

Sprawdzone, szybkie i łatwe w przygotowaniu przekąski. Świetnie prezentują się na stole, uwielbiane nie tylko przez dorosłych ale i dzieci “niejadków”. Swoimi kolorami, połączeniem warzyw i owoców przyciągają nasz wzrok. Czasami mówimy że “jemy oczami” – coś w tym jest. Zapraszam na pyszne przekąski.
Sposób I.
– ogórek
– serek śmietankowy
– chipsy łódeczki
– majonez
– serek sałatkowy
– pomidor koktajlowy
– oliwka
– listki pietruszki, szczypiorek
Z ogórka odcinamy oba końce. Jedną stronę ogórka na całej długości ścinamy na grubość ok. 3mm – będzie to podstawa przekąski, przeciwną stronę ścinamy na grubość ok. 5-6mm. Usuwamy gniazda nasienne. Powstałą rynienkę wypełniamy serkiem śmietankowym, przykrywamy chipsem “łódeczką”, wyciskamy odrobinę majonezu. Serek sałatkowy kroimy w paseczki, na majonez kładziemy po listku pietruszki, 3 szczypiorki, na to układamy serek sałatkowy. Na wykałaczkę nabijamy pół oliwki, cały pomidorek koktajlowy i wbijamy w środek przygotowanej przekąski.


Sposób II.
– ogórek
– jajko ugotowane
Ogórek szklarniowy dzielimy na 6-7cm części. Wycinamy środek i wkładamy jajko ugotowane na twardo. Tniemy na paski ok. 1 cm.

Sposób III.
– chleb tostowy
– serek śmietankowy
– łosoś wędzony
– świeży ogórek
– szczypiorek
Szczypiorek siekamy, dodajemy do serka śmietanowego, odrobinę solimy, mieszamy na jednolitą masę. Odcinamy brzegi chleba tostowego, jeden plaster smarujemy serkiem, układamy łososia i przykrywamy posmarowanym serkiem – drugi plaster tostu. Z ogórka wykrawamy paseczki tak, aby było część skórki i część miąższu.
Górę tostu smarujemy serkiem i obkładamy paskami ogórka. to samo robimy z dolną częścią kanapki. Całość kroimy na cztery części po przekątnej.

Smacznego.

Dodaj komentarz