Czerwcowe szybkie i pyszne przekąski na każdą okazję

Szybkie, smaczne przekąski uświetnią każdą domową imprezę. Wystarczy dobrze rozejrzeć się po lodówce, sprawdzić nasze zapasy, trochę pomysłu i chęci. Takie przekąski są też ozdobą naszego stołu.
Sposób I:

– pomidorki cherry
– oliwki czarne
– serek mozzarella kulki
– sałata strzępiasta
– parówki
– ogórek zielony
Pomidorki kroimy na połówki. Opłukaną sałatę strzępimy na mniejsze kawałki. Umyte ogórki kroimy na talarki ok. pół centymetrowe. Odcinamy kawałek (60 ml) strzykawki. Za pomocą strzykawki wykrawamy z ogórków kółeczka, również wycinamy tą metodą parówki. Na wykałaczkę nabijamy po kolei: pół pomidorka, oliwkę, serek mozzarellę, kawałek sałaty, parówkę, na koniec ogórek.
Sposób II:

– słone krakersy
– tuńczyk (z oleju lub sosie własnym)
– szczypior
– jajko ugotowane na twardo
– majonez
– winogrona czerwone
– sól, pieprz, papryka mielona
Z tuńczyka odlewamy olej lub sos. Szczypior siekamy, jajka zgniatamy na drobno – dodajemy do tuńczyka, razem mieszając przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na koniec dodajemy majonez. Tak wymieszane składniki nakładamy na krakersy, na górę układamy kawałek winogrona. Naprawdę smakuje takie połączenie.
Sposób III:

– oliwki czarne
– ogórek zielony
– ser żółty
– szynka konserwowa
– chleb tostowy
Ogórek, ser i szynkę kroimy na plastry grubości chleba tostowego. Strzykawką wykrawamy krążki – również w chlebie.
Na wykałaczkę nakładamy oliwkę, plaster ogórka, ser żółty, szynkę i chleb tostowy. Czasami koreczek nie chce “stać” – dokładam mu wtedy na spód ser żółty.
Sposób IV:

– ser camembert
– świeże jeżyny lub maliny
Serek kroimy na małe trójkąciki, na górę kładziemy jeżynę i wbijamy wykałaczkę. Proste ale smaczne.
Smacznego.

Dodaj komentarz