Domowe lody truskawkowo-jogurtowe

Proste domowe lody truskawkowo-śmietanowe na letnie upały i nie tylko. Kilka składników i mało wysiłku, mamy pyszne lody. Już nie musimy biegać do sklepu i doszukiwać się czy są tam owoce czy tylko aromat owoców. Sami robiąc wiemy z czego robimy i co dodajemy, bez ulepszaczy, konserwantów, aromatów.
– 500g truskawek
– 100g cukru (lub mniej jeśli owoce są mocno słodkie)
– 500ml jogurtu naturalnego
– łyżka soku z cytryny
Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na ok. 1 h.
“Podmrożone” truskawki zmiksować na mus z cukrem i sokiem z cytryny. Jogurt wymieszać z truskawkami.
Masę przelać do pojemnika, zamrażać ok. 4-5 godzin (w trakcie mrożenia lody zamieszać 5-6 razy).

Smacznego.

Dodaj komentarz