Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Danie rybne Obiad

Grillowany halibut ze szparagami i awokado

Halibut to smaczna ryba, po którą warto sięgać ze względu na wartości odżywcze – jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, witaminy D, fosforu i selenu. Ma też sporo kwasów omega-3.
Zbilansowana i urozmaicona dieta jest fundamentem zdrowia. Owe urozmaicenie diety polega na korzystaniu z żywności pochodzącej z każdej grupy produktów. Jedną z istotniejszych grup są ryby. Są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, zdrowych tłuszczów oraz niektórych rzadkich witamin.
Halibut jest rybą cenioną za swój charakterystyczny smak, jego mięso jest białe, kruche i niezwykle soczyste. Mówi się, że jest jedną z najsmaczniejszych ryb, jaką można dostać obecnie na rynku. Mimo wszystko ryba w formie świeżej (niemrożona przed zakupem) to prawdziwa rzadkość, nawet w specjalistycznych sklepach rybnych.
Składniki:
– 3 filety halibuta
– 250g świeże szparagi
– 1 awokado
– sól i pieprz do smaku
– pół cytryny
– masło estragonowe
– 2 łyżki oliwy
Filety halibuta opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, skropić cytryną i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Naczynie przeznaczone do grilowania smarujemy oliwą i wstawiamy do gorącego piekarnika na pięć minut. Wyjąć nagrzaną blaszkę i ułożyć na niej filety, pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach (funkcja grill), na koniec podnosimy temp. do 200 stopni, pieczemy do zarumienienia halibuta (ok. 5 minut).
W czasie gdy halibut jest grillowany obieramy szparagi i awokado.
Szparagi: Z umytych, małych i cienkich szparagów odciąć tylko twarde końce i ewentualnie obrać obieraczką do warzyw 1/3 twardej skórki od końca. Duże szparagi również przyciąć na końcach i obrać grubą skórkę do około 2/3 długości. Gotować w lekko osolonej wodzie przez około 3 minuty mniejsze i 5 minut większe szparagi, aż będą miękkie, ale ciągle jędrne.
Awokado kroimy w pół centymetrowe paski (można lekko posolić – ale niekoniecznie), obsmażamy na rumiano na patelni z dodatkiem łyżki oliwy.
Na talerz układamy 3 szparagi, na to kładziemy podsmażone awokado, górę wieńczymy grilowanym halibutem. Gorący halibut smarujemy masłem estragonowym. Można podawać z młodymi ziemniakami.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ