Wiosenna tarta z rabarbarem

Pyszna, lekko kwaskowata, miejscami słodka i w dodatku krucha – wiosenna tarta z rabarbarem. Jest naprawdę smaczna, w dodatku łatwo się ją robi.
Rabarbar to niesamowita roślina! Jego jadalną częścią jest łodyga, a liście uważane są za trujące. Z punktu widzenia botaniki jest to warzywo, ale przepisy na potrawy z rabarbarem są najczęściej spotykane w sekcjach deserów i słodkich wypieków.
Proponuję smaczną tartę z rabarbarem.
Składniki:
Ciasto:
– 300g mąki pszennej (typ 500)
– 100g cukru pudru
– szczypta soli
– 1 jajko + żółtko
– 150g masła
– cukier waniliowy
dodatkowo:
– 300-400g rabarbaru
Z podanych składników zagnieść ciasto (masło przed dodaniem posiekać) i wstawić je na 30 minut do lodówki.
Formę na tatrę o średnicy 22-28cm wysmarować dokładnie masłem. Podsypując trochę mąką, rozwałkować ciasto na okrąg i wyłożyć formę na tartę, robiąc brzeg.
Ciasto w blaszce ponakłuwać widelcem i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 12 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
W między czasie umyć i wysuszyć rabarbar, pociąć na równe paseczki pod kątem. Układać na podpieczone ciasto.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut.
Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.

Smacznego.

Dodaj komentarz