Nalewka z pędów sosny z „odzysku”

Syrop z młodych pędów sosny jest Wam dobrze znany, a jego właściwości zdrowotne bardzo cenione. Aby w pełni wykorzystać pędy, nie wyrzucam ich, robię zdrowotną nalewkę. Przepis na nalewkę zaczyna się od przepisu na syrop z młodych pędów sosny. Kiedy syrop będzie już gotowy, a następnie zlany do butelek, pozostaną Wam pędy sosny, które zawierają jeszcze wiele cennych właściwości. Pędy z odzysku, zalewamy spirytusem i wodą w proporcji 2 : 1, mieszamy i odstawiamy. Alkohol wciągnie z pędów wiele cennych składników, aromat i fantastyczny smak!
Nalewka ma podreperować nasze zdrowie, pamiętajcie więc o ilości spożywanego trunku. Nalewka tak jak syrop z pędów sosny jest pomocna przy infekcjach górnych dróg oddechowych i przeziębieniach. Poza walorami leczniczymi jest bardzo smaczna i aromatyczna! Pamiętajmy, nalewka to specyfik tylko dla dorosłych!
Składniki:
– pędy sosny które pozostały po zlaniu syropu
– spirytus + przegotowana i ostudzona woda w proporcji 2 : 1
– miód lub cukier
Po zlaniu syropu sosnowego pozostawiamy pędy sosny w słoju, zalewamy spirytusem oraz przegotowaną i wystudzoną wodą w proporcji 2 : 1, alkoholu powinno być tyle, żeby pędy były całe zanurzone.
Zamiast mieszanki spirytusu z wodą można pędy zalać wódką 40 %.
Słój zakręcamy szczelnie, aby procenty nie ulotniły się, odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na około 1 tydzień w tym czasie można kilka razy wstrząsnąć słojem.
Po tym czasie należy spróbować nalewkę i ocenić ile dodać miodu lub cukru, musicie sami zdecydować jak słodka będzie Wasza nalewka.
Pamiętajcie, aby dosładzać stopniowo, czyli dodajcie taką ilość miodu/cukru jaka wydaje się wam odpowiednia, zakręćcie słój i odstawcie w chłodne miejsce na około tydzień lub dwa, potrząsając słojem co kilka dni, po tym czasie ponownie zróbcie degustację i ewentualnie dosłodźcie lub w razie potrzeby wzmocnijcie alkoholem rozcieńczcie poprzez dodanie odrobiny przegotowanej wody.
Nalewkę po około miesiącu lub dwóch można zlać do butelek.
Przy pomocy lejka i sitka lub gazy, która zatrzyma cząstki pędów i inne zanieczyszczenia, zlewamy nalewkę do butelek, zakręcamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce. Nalewka po pewnym czasie wyklaruje się.


Smacznego!

Dodaj komentarz