Syrop z mniszka lekarskiego – lecznicze zioło

Mniszek lekarski, inaczej mniszek pospolity, dmuchawiec lub – błędnie – mlecz, rośnie na przydrożach, łąkach, w zaroślach oraz jako chwast. Mało kto wie, że mniszek lekarski ma wiele właściwości leczniczych, dzięki którym znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej.
Zawiera on wiele witamin i minerałów, syrop z mniszka lekarskiego można przygotować w domu samemu.
Syrop z mniszka to specyfik o działaniu przeciwzapalnym i przeciwwirusowym. Bardzo często stosowany jest w przypadku bólu gardła, a także kaszlu. Doskonale sprawdza się jako lek na dolegliwości żołądkowe i na infekcje skórne. Ma również właściwości przeciwmiażdżycowe i żółciopędne.
Kwiaty powinno się zbierać w maju. To właśnie wtedy są najbardziej dojrzałe i nie są gorzkie. Kwiaty zbiera się w słoneczny dzień – przed południem, gdy są najbardziej otwarte, mają wtedy najwięcej aromatu.
Składniki:
– 500 kwiatów mniszka lekarskiego
– 1 litr wody
– 1 kilo cukru
– 2 cytryny
Zebrane kwiaty należy przebrać i usunąć z nich ewentualne owady, najlepiej ułożyć kwiaty na papierze na 2-3 godziny. Dzięki temu łatwiej można je zauważyć i usunąć.
Przekładamy kwiaty do garnka, zalewamy litrą wody, gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie wywar przelewamy przez sitko i odciskamy wodę z kwiatów. Do wywaru z mniszka dodajemy wyciśnięty sok z cytryn oraz cukier i ponownie gotujemy (na niewielkim ogniu, około 1-2 godziny), aż wywar z mniszka zgęstnieje i będzie miał konsystencję syropu.
Gorący przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystudzenia. Wystudzone wynosimy do spiżarni w chłodne miejsce lub przechowujemy w lodówce.
Na zdrowie.

Dodaj komentarz