Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

sosy

Sos z duszonych pomidorów

Damaa znaczy po arabsku ..”łza”, ale jest to także nazwa pikantnego arabskiego sosu – może być tak ostry, że wyciska łzy z oczu. Podawaj damaa do ryżu z cebulą lub makaronu z soczewicą .
Składniki:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 70 dag cebuli pokrojonej w drobną kostkę
– 7 rozgniecionych ząbków czosnku
– puszka pomidorów w puszce (450 dag)
– 1 łyżeczka białego octu winnego
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu
– pieprz kajeński do smaku
Podgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli (ok. 5 minut).
Dodaj czosnek, przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj. Nakryj patelnię, gotuj sos
20 minut. Dolej ocet winny, dodaj sól, pieprz i pieprz kajeński. Gotuj jeszcze 3 minuty
na maleńkim ogniu. Skosztuj i ewentualnie jeszcze dopraw octem winnym, solą lub
pieprzem. Podawaj gorący w sosjerce.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ