Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

sosy

Sos pietruszkowy

Sos pietruszkowy. Ten ostry sos uzależnia. Silny aromat pietruszki, orzechowa nuta tahini i kwaśny sok z cytryny tworzą całość znakomicie pasującą do dań rybnych albo po prostu do maczania pieczonego lub smażonego chleba arabskiego. Sos pietruszkowy świetnie nadaje się także do skropienia sałaty. Z dodatkiem odrobiny ostrej czerwonej papryczki podaję go do kafty (Kafta to mocno przyprawione, aromatyczne danie przyrządzane z mielonego mięsa (najczęściej wołowiny, jagnięciny, bądź baraniny), niekiedy z dodatkiem kaszy), a rozcieńczony do odpowiedniej konsystencji wodą albo sokiem z cytryny do sałatek.
Składniki:
– 1 szklanka pasty sezamowej (tahini)
– 1/2 szklanki świeżego soku z cytryny lub więcej, do smaku
– 1/2 łyżeczki soli lub więcej, do smaku
– 3 rozgniecione ząbki czosnku
– 1 nabita szklanka świeżo posiekanej natki pietruszki
– 1 mały pomidor, obrany, wypestkowany i pokrojony
W średniej misce wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny i sól. Ucieraj, aż mieszanina stwardnieje i zrobi się jasna. Stopniowo dolewaj do pół szklanki zimnej wody, aż sos osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Dodaj czosnek, pietruszkę , pomidora.
Wymieszaj i przypraw do smaku, dodając więcej soli lub soku z cytryny.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ