“Bulion” grzybowy

Kończy się zima, czas opróżniać zapasy, które zgromadziliśmy w ubiegłym roku. Warto wykorzystać suszone grzyby do rozgrzewającej i pożywnej zupy z grzybami.
Składniki:
– 50 dag mięsa wieprzowego lub wołowego
– 5 dag grzybów suszonych lub 50 dag świeżych
– 60 dag ziemniaków
– marchew
– 2 cebule
– 20 dag słoniny
– nać pietruszki
– koper
– pieprz, sól
– łyżka mąki
Sposób wykonania :
Umyte starannie grzyby zalać wrzątkiem, gotować pod przykryciem. W innym garnku ugotować mięso, a gdy miękkie – wyjąć, po czym wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę lub plasterki. Gotować przez 5 minut. Grzyby wrzucić do ziemniaków i gotować jeszcze 5 minut.
Marchew pokroić na drobne plasterki, wrzucić do zupy wraz z natką pietruszki i koperku, dodać pokrojoną cienko cebulę, a także sól i pieprz. Gotować około 8 minut.
Ze słoniny (lub smalcu), łyżki mąki i dużej cebuli przygotować zasmażkę, zaprawić nią bulion.
Smacznego.

Dodaj komentarz