Zakręcone bułeczki drożdżowe z kremem czekoladowym

Witam wszystkich, nie ma to jak śniadanie własnoręcznie przygotowane. Puszyste, gorące bułeczki z czekoladowym kremem. Kiedy serwuję gorące bułeczki moim gościom, ubolewam ze zrobiłam tak mało – szybko znikają. Jeśli nie robiłeś takich bułeczek wcześniej, zdecydowanie polecam.
Składniki: (składniki można zmniejszyć o połowę, bardzo dużo wychodzi bułeczek)
– 1 szklanka wody
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka oleju
– 1 białko jaj
– 1 opakowanie drożdży instant (7g)
– łyżeczka soli
– 1 łyżka cukru
– 4 szk mąki
Dodatkowo:
– krem czekoladowy
– serek śmietankowy
– żółtko z mlekiem do smarowania
Składniki do ciasta połączyć, dobrze wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Podzielić ciasto, uformować 3 kule, znowu odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Każdą kulę rozwałkować, starać się aby wyszedł prostokąt. Krem czekoladowy wymieszać z serkiem śmietankowym. Ciasto posmarować kremem, lewą i prawą stronę ciasta założyć na siebie do środka. Pociąć poprzeczne paski ok. 3 centymetrowe. Każdy pasek lekko rozciągnąć, skręcić spiralnie i zwinąć jak „ślimaczek”. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec 20 minut.
Smacznego.

Dodaj komentarz