Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Przystawka, przekąska

Kanapka gyros w cieście francuskim

Gyros troszkę inaczej, nie z kurczakiem a z mięskiem wieprzowym.
Składniki:
– szynka wieprzowa
– sól i pieprz do smaku
– słodka papryka mielona
– cebula
– boczek
– pieczarki
– świeża żółta papryka
– żółtko z mlekiem do smarowania
– łyżka smalcu (lub oleju)

Plastry mięsa rozbijamy, dodajemy przyprawy – sól, pieprz, paprykę słodką, można dodać trochę chili jeżeli lubicie ostrzej. Odstawiamy.
Gdy mięso przechodzi przyprawami, przygotowujemy składniki do smażenia. Cebulę siekamy drobno, umyte pieczarki kroimy w plastry, boczek kroimy w kosteczkę. Żółtą paprykę w 4 łódeczki.
Wracamy do mięsa, kroimy w paseczki, smażymy na smalcu lub innym tłuszczu. W trakcie smażenia dodajemy stopniowo resztę składników. Dorzucamy cebulę, chwilę smażymy, następnie boczek i na końcu pieczarki. Lekko solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.
Ciasto francuskie kroimy na cztery części. Na połowie kładziemy żółtą paprykę, na to farsz, przykrywamy drugą połową, zlepiamy brzegi i smarujemy rozmąconym żółtkiem.
Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ