Klopsiki w cieście ziemniaczanym/ Wszyscy teraz pytają o ten przepis

Wszyscy teraz proszą o ten przepis / klopsiki w cieście ziemniaczanym, wyobraź sobie, że przepis tak ci się spodobał, że w tydzień powtórzysz go trzy razy! Bardzo smaczne i proste, z produktów, które są zawsze w domu. Podstawa ciasta ziemniaczanego i nadzienie przepysznych klopsików! Świetnie sprawdza się jako rodzinny obiad lub świąteczna uczta, koniecznie ugotuj!
Ciasto:
– ziemniaki (gotowane) 400 gr
– mąka 300-400 gr
– masło 100 gr
– szczypta soli
– jajko 1 szt
nadzienie-klopsik:
– mięso mielone (wieprzowina) 400-500 gr
– czosnek 2 ząb.
– słone krakersy 3 szt. lub bułka tarta
– mleko 3 łyżki.
– imbir (świeży)
– sól i czarny pieprz do smaku
– olej do smażenia
– żółtko do smarowania
Ugotowane ziemniaki ugnieść lub przecisnąć przez praskę, dodać jajko, szczyptę soli, masło, na końcu mąkę (zostawić trochę do podsypania). Wszystko zagnieść na jednolitą masę. Odstawić.
Przygotować klopsiki.
Bułkę tartą lub krakersy zalać mlekiem. Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Zetrzeć trochę imbiru, dodać do mięsa. Posolić, popieprzyć do smaku. Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wyrobić. Formujemy małe klopsiki, smażymy.
Ciasto rozwałkować na ok. 1cm. Wykrawać kółka o średnicy ok 10cm. Na środek każdego kółka położyć jeden klopsik, ciasto podwijać do góry i wkładać do foremek.




Smarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem.
Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200stopni. Najlepiej smakują gorące.
Smacznego.

Dodaj komentarz