Co warto wiedzieć o ziemniakach

Warto zapoznać się z kilkoma radami przy obróbce ziemniaków:
– Ziemniaki należy zawsze obierać dopiero bezpośrednio przed ugotowaniem – nie wolno obranych przechowywać zbyt długo w wodzie.
– Należy je gotować zawsze w niewielkiej ilości wody, ma być jej tyle, aby ziemniaki były zaledwie przykryte.
– Do wody warto dodać gałązkę rozmarynu, bazylii lub tymianku, albo małą pietruszkę z natką lub listek laurowy, przekrojony na pół ząbek czosnku lub kostkę rosołową czy kawałek pora – będą wtedy bardziej aromatyczne.
– Do sałatek ziemniaki należy zawsze gotować w mundurkach. Jedynie na przedwiośniu, kiedy ziemniaki są pełne kiełków i skaz, trzeba je obierać.
– Ziemniaki używane do sałatek skrapiamy po pokrojeniu wytrawnym winem lub sokiem z kwaszonych ziemniaków, nie będą się wówczas lepić.
– Do placków ziemniaczanych i do pyz, a także do babek ziemniaczanych należy zawsze brać stare ziemniaki – młode są zbyt wodniste. Z tego powodu przygotowanie naszych ziemniaczanych przysmaków za granicą nastręcza trochę problemów – są tam zwykle dostępne jedynie bardzo wodniste młode ziemniaki. W stosunku do przepisu trzeba więc brać ich więcej niż w Polsce.
– Jeśli chcemy przygotować pieczone ziemniaki, a mamy mało czasu, możemy ułatwić sobie zadanie.
W tym celu należy zagotować 2 1 wody z 5-6 łyżkami soli i ostudzić. W przygotowanej solance zanurzyć ziemniaki na 10-15 minut (w czasie, kiedy piekarnik będzie się nagrzewał). Uwaga! Tak przygotowanych ziemniaków nie trzeba już dodatkowo solić!
– Młode ziemniaki – po dokładnym wyszorowaniu – możemy z powodzeniem jeść także ze skórką.
Tak czynią np. Amerykanie, którzy uważają, że właśnie pod skórką znajduje się najwięcej składników odżywczych.
– Młode ziemniaki możemy obrać szybciej, jeśli włożymy je na 15-20 minut do zimnej osolonej wody.
– Aby ziemniaki w mundurkach zbytnio się nie rozgotowały, gotujemy je z dodatkiem soli (pół łyżeczki na l kg ziemniaków).
– Ziemniaki w mundurkach obiera się łatwiej, jeśli po ugotowaniu włożymy je na chwilę do zimnej wody.
– Puree ziemniaczane należy zaprawiać gorącym mlekiem – jeśli dodamy zimnego, ziemniaki będą miały nieapetyczny, szarawy kolor.
– Jeśli chcemy, aby puree ziemniaczane nabrało ładnego koloru, możemy dodać do niego sporą szczyptę kurkumy lub 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
– Tarte ziemniaki nie ściemnieją, jeśli doleje się do nich gorącego mleka lub wcześniej utrze na tarce cebulę.
– Ziemniaki w piekarniku nie popękają, jeśli każdy wcześniej nakłuje się widelcem.
– Jeśli lubimy chrupkie ziemniaki, solimy je zawsze pod koniec smażenia.
– Smażone ziemniaki będą smaczniejsze, jeśli przed smażeniem dokładnie się je osuszy.
– Ziemniaki nie rozpadną się w gotowaniu, jeśli dodamy do wody trochę octu winnego lub soku cytrynowego.
– Jeśli nie chcemy, aby przy tarciu ziemniaków ściemniały nam palce, zwilżmy ręce octem winnym i pozwólmy im wyschnąć bez wycierania.
– Surowymi ziemniakami doskonale czyści się pociemniałe wyroby miedziane oraz obrazy malowane na olejno.

Dodaj komentarz