Czym i jak nadziewać pączki

Sposobów, czym nadziewać pączki, jest wiele. Każdy, spośród przedstawionych poniżej, jest dobry, ale też każdy musi wybrać taką metodę, jaka pasuje mu najbardziej. Zanim jednak przejdziemy do nadziewania, trzeba mieć odpowiedni przepis na pączki. Mając dobry przepis na ciasto, możemy skupić się na temacie, jakim jest nadziewanie pączków.
Czym nadziewać pączki – nadzienie
Pierwsza myśl, która przychodzi do głowy, jako odpowiedź na to pytanie, to oczywiście, co włożyć do środka pączka, by był on przepyszny. Odpowiedzi jest wiele, bo wiele jest pomysłów. Najbardziej klasycznym nadzieniem jest konfitura. Dla wielu jedyna właściwa jest konfitura różana. Z drugiej strony ma ona tylu zwolenników, co i przeciwników. Jeśli więc nie przepadasz za charakterystycznym smakiem róży, wybierz bardziej klasyczną konfiturę truskawkową czy konfiturę malinową.
Jednak konfitura to nie jedyne, czym można nadziewać pączki. Równie popularna, jeśli nawet nie bardziej lubiana, jest marmolada. A to dlatego, że jest ona gęsta i zwarta, łatwo więc umieścić ją w środku pączka.
Innym pomysłem jest oczywiście dżem. Pączki z dżemem truskawkowym to pierwsze, co przychodzi nam do głowy, jeśli myślimy o takim nadzieniu, ale sprawdzi się praktycznie każdy dżem. Pamiętajmy jednak, by wybierać te bardziej gęste, w przeciwnym razie nadzienie wypłynie nam przy pierwszym kęsie. A jeśli to wciąż nie jest to, czego szukasz, wypróbuj pączki z powidłami śliwkowymi.
Powyższe pomysły to jednak dość popularne rozwiązania, jeśli chodzi o to, czym nadziewać pączki, miłośnikom czekolady polecamy pączki z czekoladą i pączki z nutellą, a ci, którzy wolą coś bardziej lekkiego – pączki z bitą śmietaną. Zaskakujące mogą wydać się pączki z kajmakiem, jednak zapewniamy, że to nadzienie jest przepyszne.
Nie zapomnijmy też o budyniu – coraz bardziej popularnym w cukierniach kremowym nadzieniu, którego smak można dopasować według upodobań. A jeśli smażycie pączki tylko dla dorosłych, pomyślcie o pączkach z adwokatem.
Z pewnością osoby, które nie smażyły nigdy pączków, zastanawiały się, w którym momencie – przed smażeniem czy po, nadzienie pojawia się w środku tych drożdżowych kul. Szkoły są dwie – możemy albo nałożyć nadzienie do środka pączka przed smażeniem lub gdy rumiane pączki stygną.
Jak to zrobić?
Nadziewanie pączków przed smażeniem – porcję ciasta lekko spłaszczamy, na sam środek nakładamy łyżeczkę ulubionego nadzienia i dokładnie sklejamy. Zadbajmy o to, by dokładnie zlepić ciasto, w przeciwnym razie pączek podczas smażenia może się rozkleić, a nadzienie wypłynie na zewnątrz.
Inny sposób – z rozwałkowanego ciasta wykrawam kółka, na jednym kładę łyżeczkę nadzienia i przykrywam drugim kółkiem. Szklanką o mniejszej średnicy odciskam pączusia.
Nadziewanie pączków po smażeniu – do tego zabiegu potrzebny nam będzie rękaw cukierniczy i długa tylka. Przekładamy do niej nasze nadzienie, tylkę wbijamy głęboko w ciastko i wciskamy je do środka pączka. Ten sposób jest łatwiejszy i polecany dla osób, które nie mają wprawy w nadziewaniu, bo jest mniejsza szansa, że nadzienie wypłynie.
Jeżeli nie mamy tylki – wystarczy kupić strzykawkę 60ml lub 100ml, nałożyć nadzienie i nadziewać pączki.
Teraz, kiedy już wiesz czym nadziewać pączki i jakie wybrać do nich nadzienie, zabierz się za smażenie.
Powodzenia.
Smacznego.

Dodaj komentarz