Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta

Baba luksusowa

Wiosna kojarzy mi się z wypiekami aromatycznych, pachnących bab drożdżowych. Baba luksusowa jest doskonałym tego przykładem.
Składniki:
– 4 szklanki mąki
– 1,5 szklanki mleka
– 6 dkg drożdży
– 2 jaja
– 13 żółtek
– 25 dkg cukru pudru
– szklanka sklarowanego masła
– tabliczka gorzkiej czekolady
– garść rodzynek
– wanilia
– kieliszek rumu
– szczypta soli
Mąkę starannie przesiać i ogrzać. Przygotować rozczyn z drożdży, ćwierci szklanki aby nie powstały grudki. letniego mleka, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i odstawić do czasu, aż podwoi objętość. Do szklanki powoli wlać wrzące mleko, mieszając energicznie łyżką, aby nie powstały grudki. Po przestudzeniu dodać rozczyn, resztę mąki oraz mleka i odstawić ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie ubić żółtka i całe jajka z cukrem i solą, wlać je do ciasta.
Gdy ciasto wyraźnie się podniesie, wyrabiać je ręcznie pół godziny lub mikserem 10 minut. Podczas wyrabiania dodać rum i wanilię. Następnie wlać sklarowane masło i dalej wyrabiać, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie. Pod koniec wsypać rodzynki i pokruszoną czekoladę. Przykryć ciasto i poczekać, aż ciasto podwoi objętość, lecz nie dłużej, aby nie opadło. Formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą wypełnić do połowy ciastem. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić termostat na 150 stopni i po godzinie ostrożnie wyjąć z piekarnika gotową babę. Jeśli kuchenka nie ma termostatu, trzeba zaczekać, aż ciasto wyrośnie w formie, po czym około 40 minut piec je w gorącym piekarniku. Baba dłużej zachowa świeżość, jeśli po wyjęciu z formy posmaruje się ją sklarowanym masłem i obsypie cukrem pudrem, po czym włoży z powrotem do formy lub zawinie w folię.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ