Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser

Francuska babeczka z niespodzianką

Jak już nie mamy czasu na przygotowanie czegoś bardziej skomplikowanego, spodziewamy się gości – ciasto francuskie zdaje egzamin. Zawsze możemy wyczarować „coś z niczego”. Wystarczy mieć w zapasie gotowe ciasto francuskie, owoce i pomysł. 10 minut roboty, 15 minut pieczenia i gotowe.
Składniki:
– ciasto francuskie
– banan
– masło orzechowe
Opcjonalnie: orzechy brazylijskie (mogą być inne)
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy, wykrawamy większe krążki niż średnica formy. Formę do babeczek wykładamy ciastem francuskim. Obranego banana kroimy na 1 cm paski, układamy do foremek z ciastem. Posypujemy orzechami i nakładamy łyżeczkę masła orzechowego. Ciasto francuskie musimy podzielić tak, aby była taka sama ilość krążków mniejszych i większych. Wykrawamy mniejsze krążki (dobrze jak mają taką samą średnicę jak forma babeczki), teraz wystarczy przykryć mniejszymi krążkami ciasto w foremkach i do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach. Przestudzone ciastka możemy udekorować bitą śmietaną.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ