Domowa pizza z pieczarkami

Raz na jakiś czas robię domową pizzę. Taką dla całej rodziny. Każdy może sobie wybrać, czy chce pizze na grubym cieście, czy na cienkim cieście. Do domowej pizzy warto jest zastosować dobrej jakości mąkę przeznaczoną właśnie do pieczenia pizzy. Ja kupuję mąkę o symbolu 00, czasami nazywaną po prostu mąką do pizzy.
Składniki:
– 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
– 150 ml ciepłej wody
– 1/2 łyżeczki cukru
– 300 g mąki pszennej (lub gotowa mąka na pizzę)
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka oliwy
Z podanych składników wychodzi duża blacha pizzy.
Przygotowanie
Świeże drożdże ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia (rozczyn ze świeżych drożdży zwiększa objętość o ok. 3 razy – jeśli tak się nie stanie proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2 – 3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.
Połączone składniki można zagnieść mikserem planetarnym.
Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą. Na środek kładziemy ciasto, spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna, zaczynając od środka i zostawiając niewielki “wałeczek” na brzegu. UWAGA: najlepiej robić to kilkoma etapami, ciasto na początku sprężynuje i “cofa się” ale jeśli odczekamy chwilę będziemy mogli je dalej rozciągać.
(Można również ciasto podzielić na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką.
Blaszki (tortownice) posmarować oliwą. Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać.)




Wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego, podsmażone z cebulką pieczarki, oliwki, ser mozzarellę z zalewy w kulce i suchą mozzarellę tartą. Odczekać ok. 15 minut aż ciasto podrośnie, następnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (min. 250 st. C) przez ok. 10 minut. Zjadamy po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego.

Dodaj komentarz