Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przystawka, przekąska

Parmezanowe koszyczki – zjesz zawartość i opakowanie

Koszyczki z parmezanu. Pomysł na dobrą zabawę! Koszyczki z parmezanu wyglądają efektownie, robi się je bardzo łatwo, a wypełnić je można, czym dusza zapragnie.
Doskonały pomysł na miseczki – zamiast szklanych czy porcelanowych używamy tych jadalnych, z sera parmigiano reggiano. Jednocześnie są oryginalnym i efektownym sposobem na zaserwowanie past i sałatek.
Składniki:
– ser parmigiano reggiano
wersja I
– filet z wędzonego pstrąga
– ugotowane jajko
– łyżka majonezu
– łyżka jogurtu naturalnego
– sól, pieprz do smaku
– można dodać cebulkę
wersja II
– serek śmietanowy
– ząbek czosnku
– sól, pieprz do smaku
Dodatki do dekoracji:
– oliwki
– pomidory koktajlowe
– świeży koper
– łosoś wędzony
– kawior
– ogórek zielony
– papryka czerwona
– liście szpinaku
Przygotowanie koszyczków:
Na gorącą patelnię wysypujemy starty parmezan, rozprowadzamy łyżką, aby uzyskać kształt koła (o średnicy ok.12 cm).

Pięknie wyglądają nieregularne kształty koła. Gdy ser zacznie się topić i lekko zrumieni, zdejmujemy z gazu i po chwili za pomocą łopatki zdejmujemy z patelni.

Układamy do wystygnięcia na odwróconej miseczce/szklaneczce.
Można zrobić koszyczki w piekarniku: Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na papierze do pieczenia rozprowadzić łyżką parmezan w kształt koła (w zależności od pożądanej wielkości koszyczka powinny się zmieścić 3 lub 4 koła). Piec do czasu, aż parmezan się stopi i lekko rumieni. Lekko studzimy i wykładamy na odwróconą miseczkę/szklaneczkę.
Wersja I: do miseczki wkładamy pstrąga wędzonego, starte na średnich oczkach ugotowane jajko, sól, pieprz, majonez i jogurt ( można dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulkę). Całość mieszamy, przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy koszyczki (nie za dużo, jeszcze dojdą dodatki np. na paście układamy zwinięty plaster ogórka, pół oliwki czarnej, natka pietruszki, paprykę).

Wersja II: do miseczki wkładamy ser śmietankowy, wyciskamy czosnek, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy, przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy koszyczki.





Uzupełnienie – dekoracja koszyczków należy wyłącznie do naszej wyobraźni i smaku. Jest niezliczona ilość pomysłów na wypełnienie koszyczków, cieszą nie tylko oko ale i podniebienie.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ