Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Warto wiedzieć

Czemu olej pieni się przy pieczeniu pączków?

Możliwe przyczyny:
–  za gorący tłuszcz
–  wyschnięte faworki
–  za bardzo omączone faworki-mąka spada do tłuszczu
–  za dużo faworków wrzucone do tłuszczu naraz
Tłuszcz do smażenia faworków, pączków czy tez oponek należy najpierw zagrzać na
dużym gazie(sprawdzić patyczkiem drewnianym czy już dosyć gorący-pojawią się
bąbelki powietrza wokół patyczka), a później zmniejszyć gaz do malutkiego
odczekać ok.5 minut i na próbę usmażyć jedno ciastko-jak szybko brązowieje to
jeszcze zmniejszyć ogień. Zanim usmażymy wszystkie ciastka należy przykryć te
które czekają na swoją kolej ściereczką. Trzeba starać się używać jak najmniej
mąki do podsypywania przy wałkowaniu, a ewentualny nadmiar zmieść z ciastek
pędzelkiem. No i nie wrzucać za dużo naraz do tłuszczu, muszą swobodnie pływać po
wierzchu.
Piana może się pojawić zaraz po wrzuceniu ciastek do tłuszczu ale-jeżeli
zastosujemy powyższe zalecenia- powinna opaść po chwili i ciastka powinny się
powoli smażyć. I bez obawy,nie nasiąkną tłuszczem. Do ciasta należy dodać jeszcze
koniecznie spirytusu lub ew.octu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ