Walentynkowy tort Serce

Walentynki – coroczne święto zakochanych przypadające 14 lutego. Nazwa pochodzi od św. Walentego, którego wspomnienie liturgiczne w Kościele katolickim obchodzone jest również tego dnia.
Zwyczajem w tym dniu jest wysyłanie listów zawierających wyznania miłosne (często pisane wierszem). Na Zachodzie, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, czczono św. Walentego jako patrona zakochanych. Dzień 14 lutego stał się więc okazją do obdarowywania się drobnymi upominkami.
Do Polski obchody walentynkowe trafiły wraz z kultem świętego Walentego z Bawarii i Tyrolu. Popularność uzyskały jednak dopiero w latach 90. XX wieku. Jedyne i największe w Polsce odbywają się corocznie od 14 lutego 2002 roku w Chełmnie (województwo kujawsko-pomorskie) pod nazwą “Walentynki Chełmińskie”. Za sprawą przechowywanej, prawdopodobnie od średniowiecza, w chełmińskim kościele farnym pw. Wniebowzięcia NMP (1280–1320) relikwii św. Walentego, połączono tu lokalny kult św. Walentego z tradycją anglosaską.
W święto zakochanych mamy doskonałą okazję, aby zrobić przyjemność ukochanej osobie, szykując romantyczną kolację. Aby taki wieczór sprawił wiele przyjemności ukochanemu czy ukochanej, kolacja powinna być własnoręcznie przygotowana, romantyczna i smakowita.
Jako dodatek do kolacji polecam pyszny deser – tort w kształcie serca.
Składniki na biszkopt:
– 5 jajek
– 165g drobnego cukru
– 120g mąki pszennej
– 40g mąki ziemniaczanej
Glazura błyszcząca:
– 65g cukru
– 200ml wody
– 5 łyżek mleka
– 50g białej czekolady
– 7g żelatyny
– czerwony barwnik
Krem:
– 300ml śmietany 36%
– 2 łyżki cukru pudru
– wanilia
Poncz:
– 130ml przegotowanej letniej wody
– 4-5 łyżki rumu
Przygotowanie biszkoptu:
Oddzielmy żółtka od białek. Najpierw ubijamy białka dodając stopniowo cukier. Ubijamy do uzyskania sztywnej lśniącej masy, dodajemy stopniowo po jednym żółtku, ubijamy do wyczerpania żółtek. Resztę robimy łopatką.
Wsypujemy połowę przesianej mąki. Delikatnie mieszamy do połączenia składników, dosypujemy resztę mąki i mąkę ziemniaczaną. Ciasto wlewamy do formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, pieczemy ok. 40 minut.
Przygotowanie kremu:
Schłodzoną śmietanę kremówkę wlewamy do naczynia miksera, miksując dodajemy stopniowo cukier puder i wanilię.
Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Nasączamy ponczem i przykrywamy kremem śmietanowym. Układamy warstwę biszkoptu – również nasączamy ponczem, nakładamy krem na górę i boki, wyrównujemy.
Przygotowanie polewy błyszczącej:
Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, czekoladę i stawiamy na ogniu.
Podgrzewamy mieszając do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.
Teraz wystarczy wystudzić i polać polewą tort, rozprowadzić po całym torcie.
Dekorujemy według swojego pomysłu.


Smacznego.
Ps.
Walentynki jest to wyjątkowy dzień, który skłania nas do okazania ukochanej osobie, tego co naprawdę czujemy, a na co dzień nie mamy czasu i sposobności, żeby to wyrazić. Korzystajmy zatem z tych chwil i słowami, czynami wyraźmy to, co podpowiada nam serce.
Szczęśliwych Walentynek!

Dodaj komentarz