Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Alkohole

Ajerkoniak czekoladowy

Pyszny, rozgrzewający ajerkoniak czekoladowy z dużej ilości jajek, można nakładać jak lody. Jedyny minus to przechowywanie w słojach, a degustacja w małych i niskich kieliszkach. Moi goście są zachwyceni, proponują aby podawać w muszelkach na lody. 🙂
Składniki:
– 25 żółtek jaj
– 1 szk cukru pudru
– 2 op. mleka skondensowanego niesłodzonego
– wanilia
– 200g gorzkiej czekolady
– 1/2 litra spirytusu
Jedno opakowanie mleka podgrzewamy, kruszymy czekoladę, wrzucamy do mleka. Cały czas mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Nie gotować. Odstawiamy do wystudzenia.
Żółtka ubijamy mikserem, dosypując stopniowo cukier i cukier waniliowy lub wanilię. Teraz wlewamy cienkim strumieniem schłodzone mleko skondensowane – cały czas miksując. To samo robimy z mlekiem wystudzonym z czekoladą.
Musimy przejść na ręczny mikser z uwagi na objętość.
Miksując na szybkich obrotach, wlewamy bardzo cienkim strumieniem spirytus do wyczerpania. Ubijamy jeszcze ok 1 minuty. Przelewamy do słoików. Jak wspomniałam na początku, adwokat jest bardzo gęsty. W sprzedaży są różne ozdobne słoje, słoiki, które możemy wykorzystać.

Na zdrowie
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ