Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Egzotyczne owoce

Miechunka jadalna Physalis

Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana L.) – gatunek byliny z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej (Boliwia, Peru, Kolumbia i Ekwador), ale rozprzestrzenił się w wielu innych regionach świata: Australia i Nowa Zelandia, Wyspy Brytyjskie, Hawaje, Karaiby, Wyspy Galapagos, a także w wielu regionach Afryki, Azji i Polinezji. W Polsce jest czasami uprawiany jako roślina jednoroczna.
Inne nazwy: rodzynek brazylijski, jagoda inkaska, jagoda peruwiańska, wenezuelskie topo-tono, miechunka jadalna, wiśnia peruwiańska.
Miechunka to roślina owłosiona, silnie rozgałęziona o wzroście sympodialnym. Osiąga w swoim naturalnym środowisku do 1,2 m wysokości, liście sercowate i nieco filcowate, łodygi płożące.
Kwiaty wyrastają pojedynczo na zwisających szypułkach. Są obupłciowe, samopłodne. Mają charakterystyczny, rozdęty podczas kwitnienia kielich. Korona kwiatów żółta, 5-łatkowa, dołem pokryta ciemnymi plamkami.
Owoce okrągłe i pachnące jagodą. Osiągają masę 4–5 g i są zamknięte w zrośniętych działkach kielicha.

Zastosowanie w kuchni:
Owoc spożywany może być na surowo, bez niejadalnej otoczki, zasuszony lub duszony w słodkim sosie. Ma słodko-kwaśny smak, przypominający pomidora i ananasa z nutą cytryny. Wykorzystywany do zdobienia ciast i tortów, pięknie się prezentuje.
Dojrzałe jagody można dodawać do dań wytrawnych, sałatek, koktajli oraz słodkich deserów.
Bardzo dobrze komponują się z drobiem, kozim serem oraz rybami.
Z owoców miechunki można przygotować także nalewkę, dżem lub marmoladę.
W sklepach najczęściej jest dostępna w postaci suszonej – znana jako rodzynki brazylijskie, które zaleca się spożywać w formie zdrowej przekąski, która zapobiegnie jesienno-zimowym spadkom odporności.
Miechunka peruwiańska to przede wszystkim bogactwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Zawiera dużo witaminy C i A, witamin z grupy B (zwłaszcza B1), błonnika, polifenoli, karotenoidów, fitosteroli, żelaza, cynku, fosforu i potasu.
Wartości odżywcze: 9% glukozy (jest słodki), dość dużo jak na rodzinę psiankowatych witaminy C (ok. 11mg/100g).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ