Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Egzotyczne owoce

Kiwano

Kiwano (łac. Cucumis metuliferus), zwany ogórkiem kolczastym bądź ogórkiem rogatym, pochodzi z ciepłych rejonów Afryki. Nazwa rośliny pochodzi od owoców kiwi i banana. Świeże owoce kiwano można kupić w supermarketach (są w ofercie owoców egzotycznych).
Kiwano jest pnącą rośliną jednoroczną, ma niepozorne, jasnożółte kwiaty, a liście są podobne do liści ogórka. Jadalne owoce kiwano mają owalny kształt i około 10 cm długości. Skórkę owocu, która początkowo jest marmurkowozielona, a po dojrzeniu zmienia się na jaskrawopomarańczową, dość gęsto pokrywają kolce o ostrych zakończeniach. W zielonopomarańczowym miąższu znajdują się liczne nasiona.
Ogórek kiwano, podobnie jak znaczna część tropikalnych owoców, charakteryzuje się niezwykle różnorodnym składem, którego podstawę stanowią liczne mikroelementy. Kolczasty ogórek posiada sporą dawkę prozdrowotnych pierwiastków, gdzie na pierwszy plan wysuwają się między innymi: cynk, fosfor, mangan, potas, wapń czy żelazo. Kiwano to także bogate źródło kwasu askorbinowego, który powszechnie jest znany jako zwiększająca odporność witamina C. Co więcej, ogórek afrykański posiada wiele witamin z grupy B, kwas foliowy, a także retinol, czyli niezwykle cenną dla ludzkiej skóry i wzroku witaminę A. Oprócz tego, kiwano charakteryzuje niska wartość energetyczna, co ma niezwykle istotne znaczenie dla osób przebywających na diecie.
Zastosowanie
– Kiwano okazuje się być rośliną, która z powodzeniem może być wykorzystywana w planach żywieniowych dla osób z licznymi problemami zdrowotnymi. Wszystko za sprawą dużej ilości zawartych składników, co pozwala przypuścić, iż ogórki kolczaste mogą mieć zbawienny wpływ na prawidłową pracę serca i wątroby. Afrykański ogórek ma także silne działanie oczyszczające, co jest uwarunkowane moczopędnym charakterem tej rośliny. Warto też ponownie wspomnieć o niewielkiej kaloryczności kiwano, która wynika z obecności małych ilości związków tłuszczowych i węglowodanów. Kiwano można więc z powodzeniem wykorzystać w dietach niskoenergetycznych, które są ukierunkowane na zmniejszenie nadmiernej masy ciała.


Kiwano w kuchni
– Owoce kiwano wykorzystywane są jako składnik wielu rozmaitych posiłków. Miąższ rośliny może być spożywany w sposób bezpośredni, łyżeczką prosto z wnętrza rośliny, ale też można użyć go jako urozmaicenie smaku sałatek czy koktajlów. Ogórki kolczaste to także świetny sposób na ugaszenie pragnienia, w związku z czym często wykorzystywane są w różnego rodzaju napojach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ