Słodka Żyrafa

Żyrafy – do 6 metrów wysokości i 1600 kg – są niesamowitymi zwierzętami. Dowodzą, że natura ma uderzającą wyobraźnię. Dlaczego nie skorzystać z tego i dodać trochę naturalnego piękna do naszych deserów?. Okazało się po prostu wspaniałe!
Doskonała rolada Żyrafa, prawdziwie ciekawy przepisy na ciasto – udane i smaczne, a nawet niezbyt skomplikowane do wykonania. Znając dobre przepisy, zawsze możesz zaskoczyć gości i utorować drogę do serca.
Aby zrobić pyszną roladę Żyrafę, potrzebujemy:
Składniki na ciasto:
– jajka-4 szt.
– cukier-1 szklanka
– mąka-1 szklanka
– wanilina-1 łyżeczka
– proszek do pieczenia-1 łyżeczka
– kakao-2-3  łyżeczki
dodatkowo 1,5 łyżeczki mąki
Krem:
– 300ml śmietany kremówki
– 2 łyżki cukru pudru
– 2 banany
Jajka ubijamy w mikserze z dodatkiem cukru, dodajemy wanilię, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Odlewamy 4 łyżki ciasta i mieszamy z 1,5 łyżeczki mąki. Ciasto wlewamy do rękawa cukierniczego.
Otrzymaną masę rozprowadza się na blasze na papierze do pieczenia w postaci takiego wzoru – przypominającego wzór na skórze żyrafy. Umieszczamy blaszkę do pieczenia w piekarniku – tylko na 2 minuty w 180 °C.
Do pozostałego ciasta dodajemy kakao. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę i rozprowadź na blasze do pieczenia na wzorze. Ponownie włóż blachę do pieczenia w piekarniku – 15 minut w 180 °C
Bierzemy czysty ręcznik, moczymy w czystej wodzie. Na mokrą ściereczkę układamy upieczone ciasto wzorem do ściereczki i lekko zwijamy w rulonu, poczekaj, aż ciastko ostygnie.
Śmietanę ubijamy z cukrem i równomiernie przykrywamy biszkopt.
Umieszczamy banany na wierzchu kremu, a następnie zwijamy jak roladę.


Co za piękno!
Smacznego.

Dodaj komentarz