Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Domowe wyroby Potrawy z jajek sosy

Majonez domowy bez musztardy

Majonez to najbardziej znany sos, stosowany powszechnie w wielu kuchniach świata. Najprostszy, smaczny i bez konserwantów. Przy majonezie trzeba mieć cierpliwość i nie poganiać. On musi ubić się w swoim tempie zależnie od oleju. Majonez domowy, ma prawdziwie domowy smak. Według tego przepisu zrobicie majonez domowy, taki jak za dawnych lat, jaki robiły wasze babcie.
Składniki:
– 3/4 szk oleju słonecznikowego
– 1 łyżka soku z cytryny
– szczypta soli
– 1 żółtko
Wyparzone jajko rozbijamy i wlewamy żółtko do pojemnika, dodajemy sól i sok z cytryny. Zaczynamy miksować blenderem lub mikserem powoli dolewając cienkim strumieniem olej. Tak robię aż majonez stanie się jednolity i bardzo gęsty.
Gotowy majonez domowy przekładam do zakrywanego pojemnika i trzymam w lodówce do tygodnia. Zwróć uwagę na to, że im więcej dodasz oleju, tym gęstszy wyjdzie majonez. Gęściejszy zostawiam do dekoracji, rzadszy do sałatek i sosów.
Pamiętaj, że należy go zjeść jak najszybciej. Domowy majonez nie zawiera konserwantów, więc psuje się znacznie szybciej niż majonez ze sklepu.
Jak uratować zwarzony majonez:
Jeśli pomimo wszystko majonez się nie uda i zamiast kremowej gęstej emulsji powstanie rzadka żółta zawiesina, nie musisz jej wyrzucać. Weź dodatkowe żółtko, wymieszaj je, blenderem lub ręcznie rózgą, w nowym (czystym) naczyniu z łyżeczką musztardy, następnie po troszku dodawaj niewielką ilość oleju (2-4 łyżki, powoli, cienkim strumieniem). Gdy żółtko i olej połączą się w jednolitą masę, możesz zacząć dolewać zwarzony majonez – na początku (pierwszą połowę) wolno, później coraz śmielej – cały czas mieszając rózgą lub miksując. Ważne jest, by przed dodaniem nieudanego majonezu mieć już bazę w postaci emulsji z żółtka idealnie połączonego z niewielką ilością oleju (czyli taki zaczątek nowego majonezu).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ