Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przystawka, przekąska

Szybkie i pyszne przekąski na zabawę Noworoczną

Bardzo proste i tanie przekąski na świątecznym stole !!! Okazuje się bardzo smaczne i piękne! Nie każdy ma okazję kupić drogie przysmaki, nawet na świąteczny stół. Ale wszyscy chcą czegoś wyjątkowego! Oferuję Ci przepisy na proste i niedrogie przekąski, które zachwycą Cię nie tylko swoim wyglądem i wspaniałym smakiem!
Choć to dosyć prosta przekąska, koreczki sprawdzą się na każdej domówce, będzie to też idealna przekąska na Sylwestra czy imprezę! Główną ich zaletą jest to, że nie namęczymy się podczas przygotowywania ich, a ze stołu znikają jeszcze szybciej. Wystarczy to co mamy w lodówce i zestawienie odpowiednich smaków.
I. Sposób:
– 100g szynki prasowanej
– 100g sera żółtego w plastrach
– łyżka majonezu
– oliwki czarne
– wykałaczki
Plaster sera smarujemy delikatnie majonezem, na to kładziemy 3 plastry szynki i ponownie smarujemy majonezem. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy, zakańczamy serem. (Zamiast majonezu możemy użyć serka śmietanowo-ziołowego.) Odkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie kroimy na 6 lub 8 kawałki. Do każdego wbijamy wykałaczkę z oliwką.

II. Sposób:
– 100g wędzonego łososia
– 100g serka śmietanowo-ziołowego
– 1/2 pęczka szczypiorku
– kilka oliwek czarnych
– kilka oliwek zielonych
– pieprz do smaku
– natka koperku świeżego
– folia spożywcza
– wykałaczki
Na folię spożywczą układamy równomiernie łososia, rozsmarowujemy serek, posypujemy pieprzem, rozsypujemy pokrojone w poprzek oliwki. Szczypiorek siekamy i jest on ostatnią warstwą, można jeszcze delikatnie poprószyć solą. Całość zwijamy ścisło jak roladę i odkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Na stężałą roladkę kładziemy co 2-3 cm kawałek koperku i wbijamy wykałaczkę z zieloną oliwką. Pomiędzy oliwkami kroimy na części i układamy na półmisek.

III. Sposób
– 100g pasztetu
– 2 kromki chleba tostowego
– pomidorki koktajlowe
– natka pietruszki
– wykałaczki
– łyżka majonezu
Na kromkę chleba tostowego kładziemy pasztet, posmarowany z obu stron majonezem i przykrywamy drugą kromką chleba tostowego. Kroimy na 6 lub 8 części, na każdą część kładziemy kawałek natki pietruszki i wbijamy wykałaczkę z czerwonym pomidorkiem koktajlowym.

IV. Sposób:
– 2 kromki chleba tostowego
– 100g sera żółtego
– ogórek zielony
– 100g szynki lub innej wędliny
– kilka oliwek czarnych
– wykałaczki
– strzykawka 20ml
Odciąć równo końcówkę strzykawki. Ser, ogórek i wędlinę, pokroić w 1 cm paski. Strzykawkę wbijamy w ser – sera nie wyciągamy- dalej nabijamy chleb tostowy, ogórek, wędlinę i zakańczamy serem. Czarną oliwkę nabijamy na wykałaczkę i wbijamy w warstwy w strzykawce. Całość wypychamy strzykawką.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ