Rolada ze szpinakiem i łososiem

Przygotujemy świąteczną przystawkę “Roladki ze szpinakiem i łososiem “. Wiele osób już zaczyna wybierać przepisy na świąteczny – noworoczny stół i sugeruję, aby wszyscy miłośnicy oryginalnych przekąsek przygotowali te wspaniałe roladki ze mną. Te przekąski są przygotowywane szybko, a nadzienie może być bardzo różne, oferuję swoje opcje, a Ty możesz wymarzyć i użyć dowolnego innego, co lubisz – mięsa, ryb, warzyw. Takie roladki zdobią każdy świąteczny stół, a zwłaszcza dla wszystkich miłośników łososia. Poza faktem, że roladki okazują się piękne, są również bardzo smaczne! Możesz użyć najprostszych produktów jako wypełnienie tych rolek, a rezultat zawsze będzie wspaniały! Możesz przygotować takie roladki z czerwoną rybą, pasztetem z wątróbek, koreańskimi warzywami, grzybami, wszystko zależy od twoich preferencji. Roladki z łososiem – to zawsze smaczna, spektakularna i bardzo świąteczna przekąska, niech zachwyci Ciebie i Twoich gości!
Składniki na ciasto:
– 200g szpinaku
– 3 jajka
– 2 łyżki czubate mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka koperku
– 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
– 200-250g serka śmietankowy
– 250g łososia wędzonego
Szpinak wypłukać, zalać wrzątkiem, odsączyć. Do wysokiego naczynia wkładamy wszystkie składniki na ciasto. Blenderem dokładnie miksujemy. Blachę 30×40 wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, rozprowadzając równo po powierzchni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na drugi papier, zdejmując ten, na którym się piekło. Zostawiamy do wystudzenia.
Równomiernie na całym cieście rozprowadzamy serek śmietanowy na który układamy łososia.

Całość zwijamy jak roladę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny, lub do zamrażalnika na pół godziny. Gotowe do spożycia.
Smacznego.

Dodaj komentarz