Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Danie rybne Przystawka, przekąska

Łosoś w cieście. Chrupiący z wierzchu i soczysty w środku.

To ciasto to idealne danie nie tylko na Nowy Rok. Wszyscy goście będą bardzo zadowoleni. Ciasto jest chrupiące z wierzchu, w środku bardzo soczysty łosoś. Dodatek serów nadaje rybie niepowtarzalny smak, całość jest bardzo smaczna i pożywna.
Składniki:
– 500g fileta z łososia
– 100g serka śmietankowo-ziołowego
– 100g sera cheddar
– koperek
– sól, pieprz do smaku
– ciasto francuskie
– łyżka mleka
– 1 jajko
1. Filet z łososia płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, ściągamy skórę. Łososia solimy i pieprzymy, odkładamy na bok.
2. Ser cheddar ścieramy na tarce na grubych oczkach, mieszamy z serkiem śmietanowo-ziołowym i koperkiem.
3. Rozkładamy ciasto francuskie, na jednej połowie wzdłuż ciasta układamy łososia. Drugą połowę ciasta nacinamy wzdłuż po ok. 5cm, zostawiając odstępy co 1-2cm, czynność powtarzać do końca ciasta.
4. Na łososia układamy masę z sera i przykrywamy naciętą połową ciasta. Boki zlepiamy.
5. Mleko rozmącić z jajkiem, posmarować ciasto z łososiem.
6. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 30 minut.


Podawany na gorąco i na zimno smakuje wyśmienicie. Dla urozmaicenia można przygotować ulubioną surówkę. Ja podałam z surówką z kapusty kiszonej.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ