Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Warto wiedzieć

Sztuczki cukiernicze

Warto poznać kilka  sztuczek cukierników i stosować je, a zawsze i z łatwością upieczesz wyborne kruche babeczki, delikatne bezy, wspaniale wyrośnięte ptysie i eklerki, wilgotne i miękkie placki drożdżowe i puszyste piaskowe murzynki.
Ciasto kruche
Zawsze stosuj zasadę 3:2:1, czyli na 3 części mąki (np. 30 dag) weź 2 części masła (20 dag) oraz 1 część cukru (10 dag). Na tę ilość mąki możesz też dodać 2 żółtka – surowe lub ugotowane na twardo i pokruszone. Dodawaj zimny tłuszcz
Masło do kruchego ciasta powinno być prosto z lodówki – inaczej mąka wchłonie dużo tłuszczu i ciasto będzie twarde i niesmaczne.
Spróbuj krupczatki
Zamiast zwykłej mąki pszennej użyj do ciasta krupczatki – będzie wyjątkowo smaczne i kruche.
Różne smaki babeczek
Zagniatając ciasto, dodaj do niego nieco zmielonych orzechów. Dobrym dodatkiem do kruchych babeczek są też cynamon i imbir.
Nie smaruj formy
Ciasto kruche jest wystarczająco tłuste. Nie ma też potrzeby wysypywać blaszki bułką tartą.

Bezy
Na 1 białko weź 5 łyżek cukru i szczyptę soli. Dokładnie ubijaj
Pianę z białek ubijaj, aż będzie na tyle sztywna, że zacznie się rwać. Wtedy dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze minutę, aż piana zrobi się lśniąca, co oznacza, że jest gotowa.
Z proszkiem do pieczenia
Martwisz się, że bezy nie wyrosną? Razem z cukrem wsyp do piany odrobinę proszku do pieczenia.
Kładź na pergamin
Beziki i spody bezowe piecz na papierze do pieczenia – wtedy bez problemu zdejmiesz je z blachy.
Nie za gorąco!
Bezy piecz w temp. 120–130 st. C. Jeśli piekarnik będzie zbyt rozgrzany, beza z wierzchu się przypali, a w środku będzie prawie surowa.

Ciasto drożdżowe
Na 50 dag mąki weź 15 dag masła lub margaryny, 3 jajka, 5 łyżek cukru oraz szczyptę soli. Na tę ilość mąki przygotuj zaczyn z 3/4 szklanki mleka, 5 dag świeżych drożdży oraz płaskiej łyżki cukru. Dobrze wyrabiaj ciasto
Musi być gładkie, lśniące, a na jego powierzchni mają być pęcherzyki.
Lepsze z kryształem
Do ciasta drożdżowego nie dodawaj cukru pudru, lecz kryształ – dłużej się uciera, dzięki czemu ciasto jest bardziej pulchne.
Nie przetrzymuj w piecu
Jeśli patyczek wetknięty w ciasto jest już suchy, od razu wyjmij je z piekarnika. Inaczej ciasto zbytnio się przesuszy.

Ciasto ptysiowe
Na 20 dag mąki weź 5 małych jajek (lub 4 duże), 8 dag masła, szklankę wody i odrobinę soli. Pamiętaj, do tego ciasta nie dodaje się cukru! Dobrze zaparz mąkę
To najważniejsze przy cieście ptysiowym. Mieszając, podgrzewaj ciasto 2–3 min, aż zrobi się szkliste. Potem dodaj do niego jajka.
Z dala od piekarnika
Podczas pieczenia nie otwieraj drzwiczek pieca, bo ciasto ptysiowe od razu opadnie.
Gdy przekładasz kremem
Jeszcze ciepłe ptysie przekrój na pół – szybciej ujdzie z nich para, a ciasto będzie kruche i smaczne.

Ciasto piaskowe
Na 35 dag mąki (2 szklanki) weź 25 dag masła lub margaryny, 4 jajka, 25 dag cukru, 6 łyżek mleka i 1/2 opakowania proszku do pieczenia.
Ser zamiast tłuszczu
Ciasto zyska ciekawy smak i będzie nieco lżejsze, jeśli część tłuszczu zastąpisz mielonym twarogiem.
Z kropelką alkoholu
Przygotowujesz murzynka? Podczas ucierania dodaj do ciasta kieliszek ajerkoniaku – efekt będzie doskonały!
Od razu do pieca!
Ciasto, do którego dodałaś już pianę, wstaw bez zwłoki do piekarnika – wtedy dobrze wyrośnie.

Nieopadający sernik
Jeśli nie chcesz by sernik opadł wystarczy w czasie pieczenia wyjąć go na 5 minut z piekarnika i następnie go włożyć. Ten prosty sposób sprawi, że Twój sernik zawsze wyjdzie idealny.

Ciasto drożdżowe wychodzi zbyt suche
Jeśli ciasto drożdżowe wychodzi Ci za suche to wstaw do piekarnika podczas pieczenia miseczkę z wodą. Oczywiście żaroodporną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ