Hamburgery Mac’a domowym sposobem – najtaniej

Hamburger – typowe danie typu fast food, kanapka z kotletem z mięsa wołowego. Porcja mięsa mielonego uformowana jest tu w płaski, okrągły placek, następnie usmażona lub upieczona bez panierki na ruszcie.
Hamburger jest popularny przede wszystkim w kuchni Stanów Zjednoczonych, gdzie jest też potrawą kuchni domowej, chętnie przyrządzaną zwłaszcza w trakcie przyjęć na wolnym powietrzu (barbecue) , najczęściej jednak jadany jest w barach podających jedzenie typu fast food. Za sprawą takich barów i ich sieci, np. McDonald’s, hamburgery w bułce stały się symbolem jedzenia fast food i zyskały popularność na całym świecie.
Większość z nas bardzo lubi hamburgery z „maca”. Niestety, taka bułeczka z hamburgerem jest droga. Nie musimy przepłacać, możemy zrobić sami w domu, a koszt jednej bułeczki z hamburgerem + dodatki to tylko 3 złote. Jest pyszny i nie odbiega smakowo od tych kupionych.
Wypróbowany przepis na bułeczki do hamburgerów znajdziecie tu.
Składniki na hamburgery:
– 40 dkg wołowiny
– 15 dkg tłustego boczku
– sól i pieprz do smaku
Dodatki:
pomidor, cebula, serek topiony plastry, ogórek pikle, sałata lodowa, majonez, ketchup, musztarda.
Mięso i boczek mielimy na oczkach 4 mm., dodajemy pieprz, mieszamy. Formujemy kotlety, spłaszczamy i smażymy na grillowej patelni z obu stron (patelnię możemy natłuścić używając pędzelka) . Pod koniec grilowania, kotlety solimy.
Teraz już tylko pozostało nam ułożyć wszystkie dodatki na bułce.
Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *