Grzyby gajowego w sosie pomidorowym

Sezon grzybowy praktycznie już minął. Jest coraz zimniej i nie łudźmy się że znajdziemy w lesie zdrowe, młode grzybki jadalne. Tak, spotykam niejadalne rosnące o tej porze roku. Właśnie skończyły mi się grzyby gajowego w sosie pomidorowym. Były zbyt dobre i dlatego szybko znikły. Cóż począć, gdy nie ma w lesie grzybów?… pora zajrzeć do zapasów w zamrażarce. Pamiętajmy aby grzyby mrożone wyjąć z zamrażalnika dzień wcześniej do lodówki. Najlepsze są gdy proces rozmrażania przebiega wolno.

Składniki:
– 2 kg podgrzybków lub innych leśnych grzybów
– 3 cebule
– 4-5 kulki ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– pieprz czarny w ziarnach
– 1/2 litra soku pomidorowego (lub 6-7 łyżek koncentratu pomidorowego)
– garść pomidorów suszonych
– kilka grzybów suszonych
– pół szklanki octu
– 2-4 łyżki cukru
– sól do blanszowania
– masło i olej
I. Grzyby opłukać, pokroić w ćwiartki. Zagotować wodę z solą (na litr wody – 1 łyżka soli), wrzucamy grzyby i blanszujemy 10-15 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą, zostawić do odsączenia. Jeżeli mamy tylko grzyby mrożone nie musimy blanszować, przechodzimy od razu do podsmażenia (etap III).
II. Cebulę obrać, pokroić w grubszą kostkę, przełożyć na rozgrzany tłuszcz i zeszklić.
III. Do cebuli dodajemy grzyby zblanszowane, kilka kulek ziela angielskiego, pieprz i liście laurowe. Podsmażamy.
IV.Robimy sos. Do garnka wlewamy sok pomidorowy i szklankę wody, dodajemy część przypraw – pieprz, ziele angielskie, suszone pomidory, suszone grzyby, ocet. Zagotowujemy.
V. Do sosu pomidorowego dokładamy podsmażone grzyby, gotujemy.
VI. Trochę zredukować sos, posolić do smaku, dodać od 2 do 4 łyżek cukru ( w zależności jak słodko lubimy).
VII. Nakładać do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 30 minut. Po skończonej pasteryzacji ustawić do góry dnem do wystudzenia. Przenieść do spiżarni.
Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *