Schabowy inaczej – z szynką i serem

Tradycyjny schabowy już nam się znudził?, spróbujmy przygotować czegoś innego. Jest to schabowy na sposób cordon bleu, soczysty i bardzo smaczny.
Ważnym czynnikiem aby danie nam smakowało jest kupienie odpowiedniego kawałka mięsa. W sklepach możemy spotkać się z mięsem schabowym z kością albo bez. Do przygotowania naszego dania wybieramy schab bez kości, jednak powinniśmy zwrócić uwagę na kilka czynników. Po pierwsze mięso na kotlety ze schabu nie powinno posiadać zapachu sugerującego jego zepsucie. Istotny jest także kolor, schab powinien być czerwony bądź różowy. Naloty szarości mogą nam sugerować, że mięso było wcześniej mrożone albo jest po prostu nieświeże i lepiej, abyśmy zrezygnowali z jego zakupu. Podobnie dzieje się, gdy mamy do czynienia ze śliską konsystencją. Lepiej jest także wybierać mięso dość chude i jędrne w dotyku. Gdy już kupimy idealne mięso, możliwości jego wykorzystania jest mnóstwo. Jednym z ciekawszych dań jest przepis na kotlet „cordo bleu”. Potrawa ta cieszy się dużym powodzeniem wśród domowników, nie wymaga dużego trudu, jest szybka w przygotowaniu..
Do przygotowania  dla czterech osób, potrzebujemy następujących składników:
– 4 porcje schabu o grubości 1cm
– 4 plastry żółtego sera,
– 4 plastry szynki
– bułka tarta
– jajko
– sól i pieprz
– słodka papryka
– olej do smażenia
Mięso należy umyć, każdy kawałek przecinamy na pół lecz nie do końca (uzyskamy kształt „motyla”).

Mięso rozbijamy. Kolejnym etapem jest natarcie schabu solą, papryką oraz pieprzem.
Na jedną stronę każdego z kawałków kładziemy pół plastra sera, na to plaster szynki i przykrywamy serem. Całość składamy.

Boki mięsa „zszywamy” wykałaczkami, aby mięso nie „rozeszło” się podczas smażenia.

Kolejnym krokiem jest obtoczenie tak przygotowanych kotletów w jajku i bułce tartej.


Teraz już wystarczy tylko obsmażyć kotlety z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni, zapiekamy przez 10 minut. Kotlety podajemy na ciepło z dodatkiem surówek, ziemniaków, pieczywem lub według upodobania.
Ważne: przed podaniem wyciągnąć wykałaczki.
Smacznego.
Porady: Jeżeli chcemy, by mięso było bardziej delikatne, wystarczy namoczyć je przed przyrządzaniem w niewielkiej ilości mleka.

Dodaj komentarz