Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Obiad

Polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym

Jednym z moich ulubionych dań są dania z polędwiczek wieprzowych. Nawet jak zrobią mi niespodziankę znajomi albo rodzina i odwiedzą bez zapowiedzi, zawsze szybciutko przygotujemy obiad z polędwiczek. Polędwiczki to delikatne mięso i nie trzeba go długo gotować. Jest to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Polędwiczki wieprzowe są zaliczane do mięs czerwonych. Mają wiele zalet, między innymi to, że posiadają niedużą ilość kalorii i tłuszczów. Przez dużą zawartość białka, a praktycznie zerową węglowodanów polędwiczki wieprzowe są uważane za doskonały składnik diety sportowców i osób dbających o linię. Dania z polędwiczek wieprzowych można dostosować do swoich upodobań smakowych, ponieważ są proste w przyrządzeniu i dobrze komponują się z wieloma różnorodnymi smakami, zarówno słodkimi (np. z ananasem), jak i ostrymi (np. polędwiczki wieprzowe w musztardzie). Takie polędwiczki możemy podać z kaszą, do tego szybka surówka i danie gotowe.
Składniki:
– 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 350 g)
– 1 średnia cebula
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– 50 g łagodnej musztardy
– płaska łyżeczka miodu
– szczypta słodkiej czerwonej papryki
– 2 łyżeczki oliwy/oleju
– sól, pieprz do smaku
– pół szklanki wody
Polędwiczki dokładnie myjemy. Kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm.  Lekko rozgniatamy dłonią. Solimy i pieprzymy z każdej strony.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy polędwiczki z każdej strony po ok. 2 min. Przekładamy do misy i przykrywamy, aby pozostały ciepłe.
Zabieramy się za zrobienie sosu. Cebulę kroimy w małą kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min.
Do cebuli dodajemy ocet balsamiczny i szklimy jeszcze ok. 1 min.
Do cebuli dodajemy musztardę, miód, czerwoną paprykę w proszku i pół szklanki wody, mieszamy. Teraz przekładamy polędwiczki, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy sos na małym ogniu przez ok. 8-10 min.
Podajemy na ciepło z ziemniakami, makaronem, puree ziemniaczanym lub ulubioną kaszą i dowolną surówką.
Zamiast ziemniaków podałam z kluskami śląskimi.
Smacznego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ