Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Zupy

Aromatyczna zupa z opieńkami

Korzystając z sezonu opieńkowego, wyruszamy do lasu w poszukiwaniu pięknych opieniek. Zazwyczaj znajdujemy na karpach, rosnące w stadzie, czasami na drzewach. Mimo że to szkodnik, pasożyt dla drzew, to dla nas niezwykle aromatyczny grzybek. Bardzo chętnie zbierany przez grzybiarzy. Opieńka ma wiele zastosowań w kuchni, jednym z zastosowań jest aromatyczna zupa z opieńkami.


Składniki
– ok. 400g opieniek
– ok. 1,3 litra wody na bulion ( możemy użyć rosół z wcześniejszego obiadu)
– ½ małej cebuli
– łyżka lubczyku
– kawałek pora
– kawałek selera
– mała marchewka
– liść laurowy, ziele angielskie (2-3 kulki)
– 2-3 ziemniaki
Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Warzyw umyć, obrać, włożyć do garnka z wodą, dodać lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
W drugim garnku zagotować wodę, opieńki wrzucić do wrzątku i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie wylać je na sitko, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle z odrobiną oleju, następnie dodać odsączone z wody opieńki, przyprawić solą, pieprzem i przez chwilę razem smażyć mieszając ( ok 5 min).
Warzywa wyciągamy z bulionu, wrzucamy podsmażone opieńki, lekko solimy i chwilę gotujemy. Dodajemy ziemniaki. Warzywa (marchewkę, selera i kawałek pietruszki) ścieramy na tarce, dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zaprawić śmietaną, doprawić jeszcze do smaku jeśli jest potrzeba. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ