Ciasto z białek

Czasami robimy coś z żółtek i zastanawiamy się co zrobić z białkami. Ten przepis to fajny pomysł na wykorzystanie białek oraz szybki sposób na bardzo puszystą i aromatyczną babkę z dodatkiem wiórek kokosowych. Piekę je zawsze, gdy zostaną mi białka, np. po faworkach, ajerkoniaku. Ciasto jest pyszne i wilgotne.
Składniki:
– 1 szk mąki pszennej
– 3/4 wiórek kokosowych
– 125g roztopionej margaryny
– 3/4 szk cukru
– 1 szk białek (7-8 w zależności od wielkości)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka kakao
– aromat lub cukier waniliowy
– czekolada do dekoracji
Białka ubić z cukrem, następnie, stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i roztopioną margarynę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Odlać trochę (ok. szklanki) ciasta i połączyć z kakao. Jasne ciasto wylać do foremki, na to ciasto z kakao.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45-50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy czekoladą.
Smacznego.

Dodaj komentarz