Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Śliwki w cieście francuskim

Najprostszy i najszybszy przepis na słodki deser z rana. Wystarczy trochę fantazji, owoce i ciasto francuskie (warto je mieć w zapasie dla niezapowiedzianych gości). Jeśli lubimy bakalie lub czekoladę, ich dodatek też świetnie sprawdzi się w towarzystwie ciasta. A czasem wystarczy po prostu posypać ciasto zwykłym cukrem pudrem, by w kilka chwil cieszyć się maślanymi ciasteczkami. Dla sprytnej osoby to tylko 30 minut i gotowe – 10 minut przygotowania i 20 minut pieczenia.
Do przygotowania ciastek potrzebujemy:
– ciasto francuskie
– śliwki
– 1 jajko
– cukier puder do posypania

Ciasto wykładamy na stół i dzielimy na kwadraty, każdy kwadrat nacinamy 1 cm od brzegu (po wewnętrznej stronie ciasta), zostawiając po 1 cm nieprzeciętym na każdym boku po środku.
Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na pół.

Teraz kładziemy na środek ciasta pół śliwki, skórką do dołu.
Zawijamy rogi ciasta do środka.

Przenosimy na blachę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 13-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem (może być z domieszką cukru waniliowego).

Uwaga: nie polecam jeść ciastek wyjętych prosto z piekarnika – śliwki są bardzo gorące i możemy się sparzyć.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ