Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser Naleśniki

Naleśniki z serkiem homogonizowanym

Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki; prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Podaje się je i w Chinach, i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla.
Naleśniki lubiane nie tylko przez dzieci ale i dorosłych. Na słodko, kwaśno czy słono, dziesiątki sposobów na przyrządzenie naleśników.
Oto przepis na szybkie naleśniki z serkiem homogenizowanym:
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka wody gazowanej
– mąka (tyle mąki aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany)
– 1-2 jajka
– szczypta soli
– olej do smażenia
Jajko ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko, wodę, sól, ciągle ubijając wsypujemy stopniowo przesianą mąkę do uzyskania żądanej konsystencji.


Naleśniki smażymy, smarujemy serkiem homogenizowanym i składamy w trójkąty.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ