Krokiety ze świeżymi grzybami

Jesień kojarzy nam się nie tylko z kasztanami, również z grzybobraniem. Gdy pogoda dopisze, popada ciepły deszczyk, możemy spodziewać się w lasach dużego wysypu grzybów. Co roku widzimy na obrzeżach lasów parkujące samochody, każdy wie że nastał czas zbioru grzybów. Jeżeli już uda nam się nazbierać grzybów, zastanawiamy się co z nimi zrobić.
Jest dużo dań na przyrządzenie z grzybami. Jednym z dań są krokiety ze świeżymi grzybami. Jest to szybkie i proste w wykonaniu danie.
Składniki:
– 500g świeżych grzybów
– 1-2 cebule
– sól i pieprz do smaku
– tłuszcz do smażenia grzybów
Ciasto naleśnikowe:
– 1 szklanka mleka
– 1 szk wody gazowanej
– mąka (tyle aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany)
– szczypta soli
Dodatkowo:
– 2 jajka
– bułka tarta
– olej lub masło do smażenia

Grzyby czyścimy, myjemy, kroimy w kostkę. Obraną cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle (lub innym tłuszczu), dorzucamy pokrojone grzyby i smażymy ok 20 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy naleśniki.
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować, pozostawić ciasto na 30 minut, żeby dojrzało. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Patelnię (najlepiej taką przeznaczoną do smażenia naleśników, z niskimi brzegami) rozgrzać. Posmarować cienko olejem lub masłem. Można też pocierać patelnię kawałkiem słoniny nadzianym na widelec.
Na patelnię wylewać ciasto naleśnikowe i rozprowadzać je, poruszając patelnią okrężnymi ruchami. Naleśniki powinny być cienkie i elastyczne.
Obrócić naleśnik (podrzucając, co wymaga sporej wprawy, lub używając talerza czy pokrywki). Po lekkim zrumienieniu z obu stron naleśnik odkładać na talerz.
Na środek naleśnika układamy w prostokąt farsz grzybowy. Jeden koniec naleśnika składamy do środka, następnie składamy boki i zwijamy w rulon. Moczymy w jajku i bułce, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.

Najlepiej smakują na gorąco, można podawać z barszczem.
Smacznego.

Dodaj komentarz