Śliwki w słodkiej zalewie

Przełom lata i jesieni to wyczekiwany czas przez wielbicieli śliwek, owoców skądinąd niezwykle zdrowych, soczystych i pysznych. Doceniane już przed wiekami przez medycynę ludową, były niezawodnym środkiem na pobudzanie pracy jelit, wzmacniały kości i koiły nerwy. Choć arsenał wartości odżywczych, witamin i błonnika swoimi zasobami przemawia za śliwkami suszonymi, to trzeba wiedzieć, że mają pięć razy więcej kalorii niż surowe owoce. Bez względu jednak na formę ich spożywania poprawiają zarówno apetyt, jak i trawienie. Dlatego warto przygotować trochę przetworów na jesienno-zimowe wieczory.

Śliwki w słodkiej zalewie, jeden ze sposobów na “zatrzymanie” jesieni w słoiku. Bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie kilku słoików.
Śliwki ze słoika świetnie sprawdzają się zimą, kiedy możemy wykorzystać je do ciast, deserów, koktajli lub kompot.
Składniki:
– śliwki
– 1 szklanka cukru
– 1 cukier waniliowy
– 4 szklanki wody
– opcjonalnie goździki
Opłukane śliwki kroimy na pół, wyciągamy pestki. Śliwki układamy do słoików.
Wodę, cukier i cukier waniliowy zagotowujemy (można dodać kilka goździki, po ugotowaniu syropu wyjąć z zalewy). Gorącą zalewą zalewamy śliwki. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy.
Słoiki zanurzamy w gorącej wodzie, która sięga do 3/4 wysokości słoika i pasteryzujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
Smacznego.

Dodaj komentarz