Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przetwory

Sałatka Kubańska na zimę

Zakwitły wrzosy, oznaka zbliżającej się jesieni, pora więc aby przygotować smaczne sałatki do jesienno-zimowych obiadów. Dobrym przykładem jest sałatka Kubańska, w której gromadzimy skarby późnego lata: pomidory, kapustę, paprykę, ogórki, cebulę, marchew. Sałatka Kubańska w słoikach to najlepszy sposób na delektowanie się ulubionymi warzywami zimą.
Składniki:
– 1 kg kapusty białej
– 1 kg pomidorów
– 700g papryki zielonej
– 700g ogórków
– 500g marchwi
– 500g cebuli
– 1 ostra papryka
– pęczek pietruszki
– 1,5 do 2 łyżek soli
– 1 łyżka cukru
– ziele angielskie
– pieprz cały niemielony
– ocet winny
– olej
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy i zasypujemy połową soli, ugniatamy chwilę i odstawiamy aby zmiękła.
Umytą i obraną marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Z papryki usunąć gniazda nasienne, kroimy w paseczki.
Umyte ogórki nieobierane kroimy w półksiężyce.
Umyte pomidory kroimy ze skórką w półksiężyce.
Obraną cebulę kroimy w piórka.
Paprykę ostrą kroimy na drobno.
Pietruszkę natkę siekamy.
Wszystkie składniki oprócz cebuli łączymy, dodajemy sól i cukier, mieszamy, na koniec dodajemy cebulę i jeszcze chwilę mieszamy.
Do każdego słoika wrzucamy listek laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, 2-3 kulki pieprzu. Napełniamy słoiki sałatką, lekko uciskając. Wlewamy po łyżce octu winnego i 2 łyżki oleju. Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy 20 minut (większe słoiki np. 0,9 litra pasteryzujemy co najmniej 1 godzinę na małym ogniu). Po pasteryzacji wyjmujemy słoiki i ustawiamy do góry dnem. Po wystudzeniu wynosimy do chłodnego miejsca.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ