Ogórkowa “zagrycha” – kanapkowe ćwiartki

Ostatni dzwonek na przetwory z ogórków. Ogórkowa “zagrych” jest przepyszna! Słodko-kwaśna, chrupiąca i żółciutka jak kanarek dzięki kurkumie. Ogórki kanapkowe ćwiartki z kurkumą zasmakowały całej mojej rodzinie i znajomym.
Składniki:
– ogórki gruntowe
– gorczyca
– ziele angielskie
– pieprz czarny
Zalewa:
– 3 szklanki wody
– 1 szklanka octu 10%
– 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
– 1 szklanka cukru
– 2 ząbki czosnku
– 2 pełne łyżeczki soli
– płaska łyżeczka kurkumy
Jeżeli mamy więcej ogórków – zachowując proporcje zalewy podwajamy jej ilość.
Ogórki myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki. Do każdego wyparzonego słoika wkładamy: 1 łyżeczkę gorczycy, 10 ziaren pieprzu, 3 kulki ziela angielskiego i pokrojone w ćwiartki ogórki.
Wszystkie składniki zalewy łączymy, chwilę gotujemy i zalewamy słoiki z ogórkami.
Smacznego.

Dodaj komentarz