Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przetwory

Sok ze świeżych pomidorów

Domowy, pyszny, prosty do zrobienia i zdrowy sok z pomidorów. Zrobienie go w rzeczywistości nie jest, aż takie trudne jak by się wydawało. Najprostszy jaki może być, tylko z dodatkiem soli do smaku. Sok pomidorowy można robić na mnóstwo sposobów z wszelkimi dodatkami i przyprawami z jakimi lubimy. Można zrobić również na ostro. Ja preferuję właśnie sok pomidorowy z solą do smaku.
Potrzebujemy:
– 5 kg pomidorów najlepiej gruntowych
– łyżeczka soli
Najszybszy sposób to przepuścić przez sokowirówkę.
Tradycyjny sposób: Pomidory umyć, sparzyć,obrać ze skóry,pokroić na kawałki i gotować na małym ogniu do miękkości.Przetrzeć przez sito aby pozbyć się nasion.
Niezależnie jakim sposobem pozyskaliśmy, sok zagotować, dodać sól (ew. przyprawy).


Następnie wlać w czyste słoiki lub butelki i pasteryzować ok. 15 min. Po wystudzeniu odstawić w chłodne miejsce.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ