Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przetwory

Pomidory koktajlowe w zalewie

Pomidor koktajlowy to wdzięczne warzywo do uprawy nie tylko na działce ale i w bloku na balkonie. Wystarczy posadzić sadzonki w większe donice i dostarczać im wodę i minerały a na pewno obsypią nas sporą ilością owoców. Warto zaopatrzyć się zatem w kilka sadzonek w przyszłym sezonie.
Jeśli nie mamy pomysłu co zrobić z pomidorkami koktajlowymi, zróbmy je w zalewie! Są pyszne, a w dodatku bardzo proste w przygotowaniu.


Składniki:
– 1 kg pomidorów
– kilka ząbków czosnku
– ziele angielskie
– liście laurowe
Zalewa:
– 3 szklanki wody
– 1 łyżka cukru
– 15g soli
– 1 łyżka oleju
– 10g kwasku cytrynowego
Przygotowanie
Pomidorki umyć, osuszyć, zrobić 2-3 nakłucia w pomidorkach, ja użyłam ostrej wykałaczki. Podczas pasteryzacji pomidorki nie popękają nam.
Do każdego słoika włożyć obrane 2 ząbki czosnku, duże ząbki przekroić na pół, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy. Do słoików włożyć ściśle pomidorki.
Składniki na zalewę zagotować, ostudzić. Ostudzoną zalewą zalać przygotowane słoiczki, do pełna, zamknąć dobrze słoiki. Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać wodą do 2/3 wysokości słoików i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody. Wyjąć, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ