Sałatka “kolory lata” z ogórków i papryki – zapasy na zimę

Smaczna propozycja na sałatkę, prosta w wykonaniu i bardzo dobra do obiadu jak i na przekąskę. Sałatka z ogórków i papryki, o niej mowa. Koniec sierpnia to czas na robienie różnych sałatek z warzyw sezonowych. Co prawda ogórki pomału kończą się, ale za to króluje papryka, warto łączyć te dwa warzywa w pyszne sałatki.
Składniki:
– 2 kg ogórków
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 3-4 cebule
– 3 marchewki
– 3 łyżki natki pietruszki
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżka soli
Zalewa:
– 1,5 szk. wody
– 0,5 szk. octu 10%
– 0,5 szk. oleju
– 1/3 szk. cukru
przyprawy – 5 kulek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, kilka kulek pieprzu
Przygotowanie sałatki:
Ogórki umyć i pokroić w plasterki (nie obieramy).
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Paprykę kroimy w cienkie plastry.
Obraną marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Czosnek kroimy w cienkie plastry.
Wszystkie warzywa solimy, dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Składniki zalewy oprócz oleju mieszamy ze sobą, gotujemy i studzimy. Zimną zalewą zalewamy warzywa, dodajemy olej, mieszamy i napełniamy słoiki. Zalać zalewą, zakręcić słoiki. Tak przygotowane pasteryzujemy ok. 15 minut.
Smacznego.

Dodaj komentarz