Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przetwory

Suszenie pomidorów

Do suszenia najlepiej użyć pomidorów z gatunków mięsistych, których miąższ będzie zawierał mało wody. Dobrym przykładem są pomidory Lima. Będą nam jeszcze potrzebne: piekarnik z termoobiegiem, blacha lub suszarka elektryczna do suszenia warzyw i grzybów. Ja korzystam właśnie z takiej suszarki – wystawiam na dzień na taras i nie mam wilgoci z pomidorów w domu.

Pomidory kroimy wzdłuż na połówki i układamy w miarę blisko siebie na tackach (ale nie za ściśle). Nasiona i miąższ usuwam z pomidorów , później robię sok pomidorowy. Układam na suszarce zapełnione wszystkie tacki, włączam do prądu i czasami zaglądam, jak trzeba to przekładam tacki na piętrach.
Suszenie w piekarniku.
Blachę wstawiamy do piernika, ustawiamy termoobieg o temperaturze około 100°C. Suszenie najlepiej odbywa się w lekko uchylonym piekarniku, bo szybciej odparowuje wówczas wilgoć. Pomidory suszymy aż do momentu, gdy zrobią się z nich cienkie, suche plastry.
Po wysuszeniu możemy zalać olejem z ulubionymi ziołami lub spakować hermetycznie.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ