Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przetwory

Całe pomidory w soku pomidorowym

Przygotowując pomidory wybierajmy te małe, będą idealne w całości jako składnik sałatek. Nie od dziś wiadomo, że nasze pomidory smakują najlepiej, zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce. Tak przygotowane pomidory w soku pomidorowym możemy użyć np. do zupy pomidorowej, sosów.

Składniki na 4 słoiki 500 ml:
1 kg małych dojrzałych zdrowych pomidorów
2 kg dojrzałych pomidorów na sok
sól
Pomidory na sok umyć, przekroić na połówki, usunąć zdrewniałe części. Następnie pokroić w kostkę.
Pokrojone pomidory włożyć do szerokiego garnka. Podgrzać, gotować ok. 15 minut. Masę pomidorową przetrzeć przez sito. Ponownie podgrzać i gotować ok. 5 minut. Doprawić solą do smaku.
Mniejsze pomidorki lekko naciąć od spodu na krzyż, sparzyć, zalać zimną wodą i obrać ze skórki.
Całe pomidory dość ciasno układać w wyparzonych słoikach. Zalać gorącym sokiem pomidorowym. Słoiki zakręcić, pasteryzować ok. 20 minut.
Smacznego!

https://youtu.be/zt8npZjCdOE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ