Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Przystawka, przekąska

Kieszonki z piersi kurczaka

Zadbaj aby twoja kuchnia nie była monotonna, zaskocz męża, teściową, właśnie daniem z piersi kurczaka. Jest  mnóstwo dań z piersi kurczaka i nie musi to być wysuszona pierś, niektórzy nie lubią piersi twierdząc że to wióry. Przyszła pora żeby udowodnić jak przepyszne, atrakcyjnie wyglądające są nadziewane piersi kurczak z piekarnika, które możesz podawać z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
– 2 piersi z kurczaka
– 1/3 szklanki suszonych pomidorów
– 1/3 szklanki suszonej papryki
– 1/2 serka Camembert
– 1 łyżka bułki tartej
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 jajko + łyżka bułki tartej
– 2 łyżki oleju
Przyprawy: pieprz świeżo mielony, sól, majeranek, papryka słodka i ostra


1. Filet myjemy i suszymy. Duże filety dzielimy na pół w poprzek włókien – wyjdą nam 4 kieszonki. W środku każdego fileta robimy nacięcie ostrym nożem tzw. kieszonkę.
2. Paprykę i pomidory suszone mieszamy razem i zalewamy letnią wodą. Gdy spęcznieją odlewamy wodę, dodajemy trochę pieprzu, bazylii, ostrej papryki – odstawiamy.
3. Ser Camembert kroimy w drobną kostkę, łączymy z pomidorami i papryką, dodajemy łyżkę bułki tartej, mieszamy.
4. Do każdego fileta wkładamy przygotowany farsz, do tego plasterek czosnku i „zaszywamy” wykałaczką.
5. Każdą kieszonkę obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy z każdej strony.
6. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ