Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Obiad

Panierowany kurczak z pieczarkami i serem

Coś dla miłośników klasycznych smaków – pierś z kurczaka panierowana z pieczarkami i żółtym serem. Potrawa prosta, nie wymagające finezji i fantastyczna w smaku. Można podawać z ziemniakami, frytkami jak i surówkami według swojego pomysłu. Najlepiej smakuje na gorąco.
Składniki:
– 2 piersi z kurczaka
– 30dkg pieczarek
– kawałek sera żółtego
– bułka tarta
– jajko
– przyprawy: majeranek, papryka mielona – słodka i ostra, pieprz, sól
– olej do smażenia
Piersi z kurczaka kroimy na nieduże, płaskie filety lub dość szerokie paski i doprawiamy przyprawami. Pieczarki kroimy w plasterki, lekko solimy i podsmażamy. Ser najlepiej zetrzeć na tarce na średnich oczkach.
Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, w drugiej miseczce przygotowujemy jajko mieszając widelcem.
Kawałki kurczaka maczać w jajku a następnie dokładnie obtaczać w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzać olej rzepakowy. Smażymy kurczaka na złoto z jednej strony, a po przekręceniu na drugą stronę, nakładamy pieczarki, posypujemy żółtym serem i przykrywamy przykrywką na ok. 5 minut.
Kotleciki podajemy z ziemniakami lub frytkami i surówką według swojego gustu i smaku.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ